3 Nisan İftarlık Tarifler: İftar Sofralarınız İçin 30 Dakikada Yapılabilecek 10 Pratik ve Ekonomik Tarif

Ramazan ayında en çok düşündüğümüz sorulardan bir tanesi de ‘iftara ne yemek yapsam?’ oluyor. Her akşam iftarda birbirinden lezzetli yemeklerle orucumuzu açmak istiyoruz. Ama hem konutta olanlar hem de gününü dışarda geçirenler için yeni tarifler bulmak sıkıntı oluyor. Biz de sizler için hem kısa müddette hazırlayabileceğiniz hem de sofranıza farklılık getirecek birbirinden lezzetli 10 tanımı derledik.

1. Tavuk Quesadilla

Tavuk Quesadilla Materyalleri:

  • 2 adet küçük uzunluk tortilla ekmeği ya da lavaş

  • 1 adet orta uzunluk tavuk göğsü

  • 1 adet kırmızı biber

  • 1 adet yeşil biber

  • 1 adet orta uzunluk soğan

  • 1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz ve karabiber

  • İsteğe bağlı: salsa, guacamole, ekstra cheddar peyniri ve kırmızı biber halkaları

Yapılışı:

  • Tavuk göğsünü küp biçiminde doğrayın ve tuz, karabiberle marine edin.

  • Biberleri ve soğanı ince ince doğrayın.

  • Tavayı orta ateşte ısıtın ve zeytinyağını ekleyin.

  • Tavukları tavaya ekleyin ve yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Akabinde tavukları tavadan çıkarın ve bir kenarda bekletin.

  • Tavada kırmızı biber, yeşil biber ve soğanları 5-7 dakika boyunca soteleyin.

  • Tortilla ekmeğinin bir yüzüne rendelenmiş cheddar peynirini serpin. Üzerine tavukları, sotelediğiniz zerzevatları ekleyin. Daha sonra öteki tortilla ekmeği ile kaplayın.

  • Tavayı orta ateşte ısıtın ve tortillanın her iki tarafını da yaklaşık 2-3 dakika boyunca kızartın.

  • Sıcak servis yapın ve isteğe bağlı olarak salsa, guacamole, ekstra cheddar peyniri ve kırmızı biber halkaları ekleyebilirsiniz.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 398 kalori

  • Protein: 29 gram

  • Karbonhidrat: 27 gram

  • Yağ: 18 gram

  • Lif: 4 gram

2. Söğürme Kebabı

Söğürme Kebabı Gereçleri:

  • 500 gram dana eti (söğürme)

  • 1 adet büyük uzunluk soğan

  • 2 adet domates

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

  • Tuz

  • Karabiber

Söğürme Kebabı Yapılışı:

  • Söğürme etini küp halinde doğrayın.

  • Soğanı ince ince doğrayın ve bir tencereye alın. Üzerine söğürme etini ekleyin.

  • Tencereye biraz su ek edin ve kapağını kapatın. Orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin.

  • Domatesleri küp biçiminde doğrayın.

  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve domatesleri ekleyin. Yaklaşık 5 dakika boyunca pişirin.

  • Salçaları ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.

  • Söğürme etini tencereden alın ve domatesli sos ile karıştırın.

  • Kırmızı toz biberi ekleyin ve karıştırın.

  • Söğürme kebabını servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 372 kalori

  • Protein: 35 gram

  • Karbonhidrat: 3 gram

  • Yağ: 24 gram

  • Lif: 1 gram

3. Yoğurtlu Pırasa Kavurması

Yoğurtlu Pırasa Kavurması Gereçler:

  • 2 adet pırasa

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 adet küçük uzunluk kuru soğan

  • 2 diş sarımsak

  • 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1 su bardağı süzme yoğurt

Yoğurtlu Pırasa Kavurması Yapılışı:

  • Pırasaları ince ince doğrayın.

  • Tavaya zeytinyağını ekleyin ve kızdırın. Küçük doğranmış soğanları tavaya ekleyin ve kavurun.

  • Sarımsakları ezin ve tavaya ekleyin. Kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyin.

  • Doğranmış pırasaları ekleyin ve karıştırın. Tavanın kapağını kapatın ve pırasalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

  • Yoğurdu bir kaseye alın ve çırpın.

  • Pırasalar piştikten sonra ocaktan alın ve yoğurdu tavaya ekleyin. Karıştırın ve servis yapın.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 130 kalori

  • Protein: 4 gram

  • Karbonhidrat: 16 gram

  • Yağ: 6 gram

  • Lif: 4 gram

4. Yoğurtlu Yuvalama Çorbası

Yoğurtlu Yuvalama Çorbası Materyalleri:

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 adet yumurta

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 litre tavuk suyu

  • Tuz

  • Kırmızı biber

Yoğurtlu Yuvalama Çorbası Yapılışı:

  • Bir kapta yoğurt, yumurta ve unu karıştırın.

  • Tavuk suyunu bir tencereye alın ve kaynatın.

  • Yoğurtlu karışımı yavaşça tavuk suyuna ekleyin ve daima karıştırarak kaynatın.

  • Yuvalamaları çorbanın içine atın ve 10 dakika pişirin.

  • Tereyağını tavada eritin ve kırmızı biberi ekleyin.

  • Tereyağlı sosu çorbanın üzerine dökün ve servis yapın.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 300 kalori

  • Protein: 20 gram

  • Karbonhidrat: 25 gram

  • Yağ: 12 gram

  • Lif: 2 gram

5. Harşıl

Harşıl Gereçleri:

  • 2 su bardağı ince bulgur

  • 2 su bardağı su

  • 250 gram kıyma

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı domates salçası

  • 2 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • Tuz

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Harşıl Yapılışı:

  • İnce bulguru bir kaba alın ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Karıştırın ve 10-15 dakika bekletin.

  • Soğanı küçük küpler halinde doğrayın.

  • Tereyağını tencereye alın ve eritin. Soğanları ekleyin ve kavurun.

  • Kıymayı ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.

  • Domates ve biber salçasını ekleyin ve karıştırın.

  • Bulguru ekleyin ve karıştırın. Baharatları ekleyin ve tuzunu ayarlayın.

  • Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.

  • Harşılı servis yapmadan evvel tereyağı ile üzerini süsleyin.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 300-350 kalori

  • Protein: 10-15 gram

  • Karbonhidrat: 50-60 gram

  • Yağ: 5-10 gram

  • Lif: 5-10 gram

6. Teşrübe

Teşrübe Gereçleri:

  • 500 gram kuşbaşı et

  • 2 adet patlıcan, küp biçiminde doğranmış

  • 1 adet soğan, ince doğranmış

  • 2 adet domates, küp formunda doğranmış

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1/2 yemek kaşığı salça

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1/4 çay kaşığı karabiber

  • 1/4 çay kaşığı kekik

Teşrübe Yapılışı:

  • Tencereye sıvı yağı koyup ısıtın ve üzerine kuşbaşı etleri ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.

  • Soğanı ek edin ve kavurmaya devam edin. Salçayı ekleyip karıştırın.

  • Patlıcanları ek edin ve kavurun.

  • Domatesleri ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber ve kekiği ilave edin ve karıştırın.

  • Üzerine sıcak su ekleyin ve yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.

  • Pişen teşrübeyi servis yapmadan evvel dinlendirin.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 350-400 kalori

  • Protein: 25-30 gram

  • Karbonhidrat: 25-30 gram

  • Yağ: 15-20 gram

  • Lif: 7-10 gram

7. Fırında Yer Elması

Fırında Yer Elması Gereçleri:

  • 4 adet orta uzunluk yer elması

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 diş sarımsak, ince doğranmış

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1/4 çay kaşığı karabiber

  • 1/4 çay kaşığı kekik

Fırında Yer Elması Yapılışı:

  • Fırını 200 dereceye ayarlayın.

  • Yer elmalarını uygunca yıkayın, kabuklarını soyun ve ince dilimler halinde kesin.

  • Geniş bir kapta zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve kekik karıştırın. Yer elması dilimlerini bu karışımla kaplayın ve yeterlice karıştırın.

  • Kaplama süreci tamamlandıktan sonra, yer elması dilimlerini tek sıra halinde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

  • Yer elması dilimlerini yaklaşık 25-30 dakika kadar fırında pişirin, ortada bir çevirerek pişmesini sağlayın.

  • Fırından çıkarın ve sıcak servis yapın.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 200-250 kalori

  • Protein: 2-3 gram

  • Karbonhidrat: 30-35 gram

  • Yağ: 7-10 gram

  • Lif: 7-10 gram

8. Mirik Köfte

Mirik Köfte Materyalleri:

  • 500 gram kıyma

  • 1 adet orta uzunluk soğan, rendelenmiş

  • 1 çay bardağı ince bulgur

  • 1 adet yumurta

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 çay kaşığı kimyon

  • 1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış

  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber (isteğe bağlı)

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Mirik Köfte Yapılışı:

  • Bulguru ıslatmak için sıcak su ekleyin ve 10 dakika bekletin.

  • Kıyma, soğan, ıslatılmış bulgur, yumurta, salçalar, baharatlar ve maydanozu yoğurma kabına ekleyin ve yoğurun.

  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde kesimler koparın ve yuvarlayarak köfte hali verin.

  • Köfteleri bir tavada sıvı yağda kızartın.

  • Servis yaparken üzerine közlenmiş kırmızı biberleri ekleyebilirsiniz.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 350-400 kalori

  • Protein: 25-30 gram

  • Karbonhidrat: 20-25 gram

  • Yağ: 15-20 gram

  • Lif: 5-7 gram

9. Cennet Çorbası

Cennet Çorbası Gereçler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

  • 1 su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek

  • 1 adet soğan, doğranmış

  • 2 yemek kaşığı tereyağı yahut sıvı yağ

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 6 su bardağı su

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • Tuz (damak zevkine nazaran ayarlanabilir)

  • 1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış

  • Limon dilimleri (servis için)

Cennet Çorbası Yapılışı:

  • Bir tencereye tereyağı yahut sıvı yağ ekleyin. Soğanları ekleyin ve kavurun.

  • Unu ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.

  • Domates salçasını ekleyin ve karıştırın.

  • Haşlanmış nohut, yeşil mercimek ve kırmızı mercimeği ekleyin.

  • Su, kırmızı biber, karabiber ve tuz ekleyin. Karıştırın ve kaynatın.

  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin.

  • Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve limon dilimleri ekleyebilirsiniz.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: Yaklaşık 200-250 kalori

  • Protein: 5-8 gram

  • Karbonhidrat: 25-30 gram

  • Yağ: 8-10 gram

  • Lif: 4-6 gram

10. Saray Sarması

Saray Sarması Gereçleri:

  • 2 su bardağı un

  • 2 yemek kaşığı nişasta

  • 2 su bardağı şeker

  • 2 su bardağı süt

  • 1 su bardağı su

  • 1 paket vanilya

  • Yarım limonun suyu

  • 100 gram tereyağı

  • Toz Antep fıstığı yahut hindistan cevizi (üzeri için)

Saray Sarması Yapılışı:

  • Öncelikle tereyağı tencereye alınarak eritilir.

  • Daha sonra un ek edilerek yaklaşık 10 dakika daima karıştırılır. Unun kokusu çıkana kadar kavrulur.

  • Kavrulan una şeker, nişasta, süt, su, limon suyu ve vanilya ek edilir ve karıştırarak kıvam alana kadar pişirilir.

  • Hazırlanan karışım, yağlanmış borcam ya da tepsiye dökülür ve düzgünce yayılır.

  • Üzerini hindistan cevizi yahut toz Antep fıstığı ile süslenir.

  • Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon ölçüsü: 1 adet (yaklaşık 30 gram)

  • Kalori: Yaklaşık 100-120 kcal

  • Karbonhidrat: Yaklaşık 20-25 gram

  • Protein: Yaklaşık 1-2 gram

  • Yağ: Yaklaşık 2-3 gram

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir