TÜRKİYE’nin şekerleme ve lokum üretim merkezlerinden Afyonkarahisar‘da kaymaklı, cevizli ve fındıklı başta olmak üzere 250’ye yakın lokum çeşidi üretiliyor. Yurt içi ve yurt dışında da sevilen Afyon lokumlarında bu yıl ihracat sayılarında düşüş yaşandı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSÜ) Meclis Üyesi, Şekerleme ve İçecek Meslek Kümesi Komite Üyesi Ahmet Akkent, geçen yılın 8 aylık periyodunda 1 milyon 350 bin dolar olan ihracatın ham unsur maliyetleri ve döviz pariteleri nedeniyle bu yılın tıpkı periyotta 650 bin dolar civarında kaldığını söyledi.
Türkiye’nin şekerleme ve lokum ihracatında kıymetli bir yeri olan Afyonkarahisar’da yaklaşık 250 çeşit lokum üretiliyor. Klâsik olarak üretilen kaymaklı, cevizli ve fındıklı lokumun yanı sıra farklı kuru yemişler, meyveler, meyve kesimleri ve üst kaplama gereçleri üretimiyle de lokum yapılıyor.
Yurt içi ve yurt dışından ağır istek gören Afyon lokumları ortasında farklı tatlar da yer alıyor. Bunların başında manda kaymaklı, Afyon haşhaşlı, haşhaş kremalı, incirli cevizli, tarçın bademli ve kurutulmuş meyvelerden üretilen lokumlar yer alıyor. Bilhassa kara yolu ulaşımında kavşak noktasında yer alan Afyonkarahisar’dan geçenler, yol üzerindeki tesislerden lokum almayı ihmal etmiyor.
Kentte üretilen lokumlar, ihracat kanalıyla Avrupa başta olmak üzere çok sayıda ülkeye de gönderiliyor. Lakin bu yıl lokum ihracatında geçen yıla oranla düşüş yaşandı. Geçen yılın 8 aylık devrinde 1 milyon 350 bin dolar olan ihracat, bu yılın tıpkı periyotta yarısından da fazla düşerek 650 bin dolara geriledi.
SPESİFİK ESERLER DE ÜRETİLMEKTEDİR
ATSÜ Meclis Üyesi, Şekerleme ve İçecek Meslek Kümesi Kurul Üyesi Ahmet Akkent, ihracatın daha çok Avrupa’ya olduğunu belirterek, “Afyonkarahisar Türkiye’nin lokum üretiminde en meşhur kentlerinden biridir, hatta ‘en meşhur şehridir’ diyebiliriz. Kentimizde klâsik lokumların haricinde son devirlerde spesifik eserler de üretilmektedir. Firmalar tarafından farklı çeşitler üretilmektedir. Birebir vakitte Afyonkarahisar kavşak noktası. Buradan geçiş yapan müşterilerimizin yanı sıra ihracata da eser göndermekteyiz. Afyonkarahisar’da dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapan firmalarımız mevcut. Genelde ihracatı Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu ülkeleri, Rusya pazarına gönderiyoruz” tabirlerini kullandı.
İHRACATTA GEÇEN YILA ORANLA DÜŞÜŞ VAR
Afyonkarahisar’dan lokum ihracatıyla ilgili bilgiler veren Ahmet Akkent, ihracat sayılarında geçen yıla oranla düşüş olduğunu aktardı. Akkent, “Geçen yıl 8 ayda 1 milyon 350 bin dolar olan ihracat sayısı bu yılın 8 ayında 650 bin dolar civarında kalmıştır. Bunun sebebi de maliyet fiyatlarımızın, ham husus maliyet fiyatlarımızın çok yüksek olması ve döviz paritelerinden dolayıdır. Geçen yılki ham unsur maliyetlerimiz daha düşüktü. Bu yılki maliyetlerimiz daha yüksek. Münasebetiyle da bu ihracatta bizi olumsuz tarafta etkiliyor. Zira ithalatçılara verdiğimiz fiyatlar dolar ünitesinde yahut avro ünitesinde daha yüksek bir fiyat paritesine çıkıyor. Bu da ihracatımızı olumsuz tarafta etkilemektedir. Geçen yıl meyveli lokumların toptan satış fiyatı 60- 70 TL iken, bu yıl 100- 110 TL. Çerezli ve kuru yemişli lokumlarda 100- 110 TL’lik bir toptan satış fiyatı varken, 170- 180, 250 liralara kadar çeşidine ve oranlarına nazaran değişken fiyatlar var. Tabii bu fiyatların geçen yıla bazla çok yükselmiş olması maliyetlerden ötürü ihracat sayılarında da satışımızı olumsuz istikamette etkilemektedir” diye konuştu.